Vitamin, mineral ve etkin ilaçların çok küçük iğnelerle derinin orta kısmına enjeksiyonu ile yapılan bir tedavi şeklidir.
Mezoterapi, Latince mezo(orta) ve terapi (tedavi) kelimelerinden üretilmiştir. Orta deri tedavisi anlamına gelir. Vitamin, mineral ve etkin ilaçların çok küçük iğnelerle derinin orta kısmına enjeksiyonu ile yapılan bir tedavi şeklidir. 1952'de Dr. Pistor tarafından bulunan bu yöntem, 1987'de Fransız Tıp Akademisi'nce tıbbi tedavi yöntemi olarak kabul edilmiştir.
Mezoterapi ile bu üç sistem de uyarılır. Bu şekilde tedavi sadece ilaca bağımlı olmaz. Mezoterapi,
gibi birçok alanda kullanılmakta olan bir tedavi şeklidir.
Bu tedavi şeklinin etkin olmasının nedeni, ilacın direkt olarak etkinliğinin meydana gelmesini istediğimiz yere enjekte edilmesidir. Şöyle ki; ağızdan alınan ya da damardan verilen ilaçların bir kısmı karaciğerde yıkılır, böbrekten atılır. Tam olarak tüm etkinliği göstermesi için belli bir kan düzeyine ulaşması gerekir. Yüksek kan düzeylerine ulaşabilmesi için kullanılan ilaç dozlarının vücutta birtakım yan etkileri olabilir.
Oysa ki mezoterapide problem olan alana gerekli ilaç tedavisi küçük dozlarda yapıldığından yan etkileri de olmamaktadır. Ayrıca etkin doz çok uygun bir şekilde elde edilebilmektedir.
İğnelerle sinir-duyu sistemi aktive edilmektedir ayrıca immunolojik sistem de uyarılmaktadır. Bu sayede de iyileşmeyi hızlandırıcı etkinlik oluşmaktadır.